Програма медичних гарантій-2022 сфокусована на потребах та безпеці пацієнта. Передусім зміцнюється фінансова захищеність українців завдяки збільшеному бюджету. Також посилюються вимоги до надавачів медичної допомоги, що покращує якість медичних послуг.

Програма медичних гарантій-2022 охоплюватиме всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу, екстрену, паліативну допомога та медичну реабілітацію. А також медичну допомогу дітям до 16 років та допомогу при вагітності та пологах. Залишаються пріоритетні напрями. А саме: лікування інсульту та інфаркту, медична допомога при пологах, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках та 6 досліджень для раннього виявлення онкології.

Бюджет Програми медичних гарантій 2022 складає понад 157 млрд грн. Це майже на 34 млрд грн більше, ніж у минулому році. Це дозволило підвищити тарифи практично за усіма напрямами надання медичної допомоги.

В межах бюджету Програми медичних гарантій-2022 передбачено понад 26 млрд грн на первинну медичну допомогу, що на 6 млрд більше ніж у 2021 році. Понад 8 млрд заплановано на лікування онкологічних захворювань. Це майже на 5 млрд більше, ніж було у 2021 році.

На лікування пріоритетних серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів та інсультів, передбачено 4,8 млрд грн. Це більше на 1,8 млрд порівняно з 2021 роком. На відшкодування інсулінів та лікарських засобів за програмою “Доступні ліки” у наступному році заплановано 4,6 млрд грн. Загалом бюджет програми реімбурсації збільшиться на 1,8 млрд грн.

У Програмі медгарантій на 2022 рік є 38 пакетів послуг.

Додалися нові пакети – “Хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару одного дня” та “Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях”. Хірургію одного дня виділили в окремий пакет, щоб стимулювати розвиток стаціонаро-замісних підходів, які дозволять не тримати пацієнта у лікарні без необхідності. Адже є операції, які не потребують тривалого перебування пацієнта в медичному закладі, і пацієнт може повернутися додому в день проведення операції.

Щодо лікування COVID-19, то у 2022 році визначеним закладам буде запропоновано укласти договір за пакетом “Готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру”. Цей новий пакет дозволить забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень та закладів. На цей напрям у ПМГ-2022 передбачено 2,5 млрд грн.

Для пацієнтів лікування від коронавірусу в стаціонарах лікарень, як і раніше, залишається безоплатним, включно з ліками, які входять у затверджений протокол лікування та Нацперелік.

Пріоритетом в Програмі медичних гарантій на 2022 рік залишається і охорона материнства та дитинства. Так, за одним з найвищих тарифів у Програмі медичних гарантій оплачуватиметься неонатальна допомога. У 2022 тариф зросте зі 113 до 135 тис. грн, а максимальний тариф становитиме 161 тис. грн за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам. Тариф за медичну допомогу при пологах зросте на 5 тис. грн – до 15 тис. грн. А для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам – до 20 тис. грн.

Серед нововведень – обов’язковим безоплатне проведення неонатального скринінгу усім новонародженим для діагностики двадцяти одного захворювання.

Зростуть тарифи і на лікування онкологічних захворювань. Так, на 10 тисяч гривень збільшиться тариф на хіміотерапевтичне лікування – до 36 тисяч, а за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань зросте з 54 тис. грн до 74 тис. грн. Також підвищилася капітаційна ставки лікарям, які надають первинну медичну допомогу, до 786 грн.

Зі збільшенням тарифів до медичних закладів будуть підвищуватися і вимоги. НСЗУ не просто закуповує медичні послуги, а й впливає на їх безпечність в інтересах пацієнта. Зокрема, вимоги посиляться до лікарень, які надаватимуть пріоритетні послуги. Для цього вводиться новий показник – мінімальна кількість наданих послуг протягом 2021 року. Він запроваджуватиметься для надання медичної допомоги при інфаркті та інсульті, а також медичної допомоги при пологах. Мінімальна кількість наданих послуг, яка дозволяє укласти договір з НСЗУ: 150 пологів на рік, 100 пролікованих інсультів, 50 пролікованих інфарктів.

Якщо медичний заклад рідко надає певну медичну допомогу, то і медперсонал втрачає необхідну практику і спроможність лікарні надавати якісне лікування за таким профілем викликає сумнів. Національна служба здоров’я закуповуватиме медичні послуги лише в тих закладах, де пацієнту зможуть надати якісну та медичну допомогу.

У 2022 році розшириться програма реімбурсації “Доступні ліки”. Туди включать препарати для лікування хвороби Паркінсона, а також хронічного обструктивного захворювання легень.

Довідка. Де шукати інформацію про ПМГ 2022

Тарифи, коефіцієнти та методи оплати – Порядок реалізації програми медичних гарантій на 2022 рік – постанова Кабміну 1440

Що безоплатно для пацієнта за кожним із пакетів послуг – сайт НСЗ, розділ “Вимоги ПМГ 2022”, файл “Специфікації” до кожного пакету

Вимоги до лікарень – сайт НСЗ, розділ “Вимоги ПМГ 2022”, файл “Умови закупівлі” до кожного пакету

Лікарні, що уклали договори з НСЗУ і надають послуги за ПМГ можна знайти на сайті НСЗУ у розділі “Е-дані” на дешборді “Укладені договори”

Інформацію також можна отримати у контакт-центрі 16-77