Головною темою цього року є «Здоров’я для правосуддя. Правосуддя для здоров’я».

Тема підкреслює, що правосуддя та здоров’я є двома сторонами однієї медалі та вимагає, щоб компетентні органи кримінального правосуддя, охорони здоров’я та соціальних служб працювали пліч-о-пліч для створення комплексних рішень, щодо контролю над наркотиками.

Наркоманія – захворювання, що характеризується зловживанням наркотичних речовин та хворобливою пристрастю до них. При цьому захворюванні виникає стан, що змінює психіку та поведінку людини. Наркоманія обумовлює не тільки фізичну, а і духовну деградацію, губить інтелект.
Сьогодні наркозалежність в Україні є однією найважливіших проблем. Причому вік наркоманів стабільно знижується, що змушує лікарів «бити на сполох».

Через відносну легкість придбання наркотиків перше їхнє вживання відбувається у віці від 12 до 16 років.
Одним з важливих чинників зростання наркоманії серед молоді є мода на наркотики та цікавість. Особливо небезпека виникає тоді, коли наркотик, прийнятий з цікавості, викликає приємні відчуття. В результаті у підлітка виникає бажання повторно випробувати ті ж почуття. Наслідком цього є психічна залежність від наркотику.

Ще однією з причин зростання наркоманії серед молоді є вплив однолітків. Вживання наркотиків у молодіжному середовищі часто стає чимось на зразок спроби вважатись дорослою людиною.
З наркотиками та наркоманією необхідно боротись. Завдання дорослих звернути особливу увагу на підлітків, не залишати їх без уваги. Необхідно частіше розмовляти з дитиною, вчити її справлятись з невдачами, допомагати організовувати дозвілля.

Будьте уважні до дітей, вникайте в їх проблеми, труднощі і вони будуть вам вдячні, не підуть за порадою на вулицю, а більше часу проводитимуть з вами.

Дмитро ШАЙНОГА,
Лікар-нарколог